Ilustrim: REL (Arkiv)

Çka thuhet në raportin e DASh-it për luftimin e terrorizmit në Kosovë?

Departamenti Amerikan i Shtetit dje publikoi raportin për vendet dhe luftën e tyre ndaj terrorizmit për vitin 2018.

DASh-i filloi raportin për Kosovën me lëvdata  për luftimin e terrorizmit dhe bashkëpunimin me Shtetet e Bashkuara.

“Më shumë se 400 burra, gra dhe fëmijë kosovarë dihet që kanë udhëtuar në Siri dhe Irak për t’u bashkuar me grupet terroriste, nga të cilat afro 70 janë të vdekur. Rreth 130 individë janë kthyer në Kosovë, ndërsa rreth 200 mbeten në zonën e konfliktit. Në vitin 2018, Qeveria e Kosovës vazhdoi të zbatojë strategjinë e saj gjithëpërfshirëse të CVE dhe azhurnoi planin e saj të veprimit. Në vitin 2018, qeveria miratoi strategjinë e saj të tretë kundër terrorizmit dhe planin e veprimit për 2018-22”, thuhet në raport të DASH-it.

DASh ka theksuar se për vitin e kaluar  nuk është raportuar asnjë incident terrorist në Kosovë.

Në raport përmendet edhe se më 23 nëntor, Kuvendi i Kosovës kishte miratuar ndryshimet në kodin penal, të cilat përfshijnë një sërë ndryshimesh për të ndihmuar në luftën kundër terrorizmit dhe zbatimin e konventave dhe protokolleve të fundit rajonal, përfshirë Konventën e Këshillit të Evropës të 2017 për Parandalimin e Terrorizmit dhe Direktiva e BE për Luftimin e Terrorizmit.

“Ndryshimet përfshijnë të gjitha aspektet e financimit të terrorizmit, duke përfshirë konceptin e kripto-monedhave brenda përcaktimit të ndryshuar të fondeve pasi ato përfaqësojnë vlerën dixhitale. Kosova futi dy ligje të reja për t’u marrë me terroristë që vjedhin ose përdorin identitetin e një personi tjetër ose përdorin informacionin e llogarisë së një personi tjetër, dhe terroristët që udhëtojnë brenda ose jashtë Kosovës për aktivitete terroriste. Kjo e fundit do t’i lejojë Kosovës të ndjekë penalisht terroristët që përdorin Kosovën si një pikë tranziti dhe të ndihmojnë vendet e huaja në ndjekjen e terroristëve”, thuhet në raport më tutje.

Raporti vazhdon duke thënë se Kosova ka bërë hapa të mëdhenj edhe në parandalimin e komploteve terroriste.

“Autoritetet e zbatimit të ligjit demonstruan aftësi të mjaftueshme për të zbuluar dhe parandaluar disa komplote terroriste në Kosovë dhe jashtë saj. Drejtoria e Antiterrorizmit të PK, e cila është përgjegjëse për hetimet e kundër terrorizmit, rriti kapacitetet e tyre hetimore duke rritur personelin dhe duke zhvilluar një njësi kundër-terrorizmin në internet. Departamenti i Shtetit mbështeti këto përpjekje përmes programit të Ndihmës së Antiterrorizmit”, thuhet në raport.

Gjithashtu në raport përmenden edhe disa të arrestuar dhe proceset gjyqësore ndaj tyre.

“Në qershor, Drejtoria e Antiterrorizmit të Policisë së Kosovës arrestoi pesë persona të dyshuar për planifikimin e sulmeve terroriste në Kosovë dhe vendet e Evropës Perëndimore. Një person tjetër me origjinë kosovare u arrestua njëkohësisht në Gjermani, bazuar në një urdhër arrest ndërkombëtar të lëshuar nga Kosova, dhe më pas u ekstradua në Kosovë. Njësitë e PK-së përgjegjëse për këto veprime përfituan nga ndihma e rëndësishme për krijimin e kapaciteteve të ShBA-së”, thuhet në raport.

Raporti përmend kur më 17 korrik, Gjykata Themelore e Prishtinës dënoi shtatë të persona dhe liroi një person nën akuzat për terrorizëm dhe armë si dhe në lidhje me pjesëmarrjen e tyre në konfliktin sirian ISIS.

“Më 18 maj, Gjykata Themelore e Prishtinës dënoi tetë të pandehurit për planifikimin e një sulmi në Shqipëri kundër ekipit kombëtar të futbollit të Izraelit dhe caqeve të ndryshme të Kosovës në nëntor të vitit 2016. Dënimet ishin nga 18 muaj deri në 10 vjet. Më 17 shtator, Gjykata e Apelit uli dënimin për secilin të pandehur”, përmendet në raport.

Tutje thuhet se Qeveria e Kosovës vazhdoi të demonstrojë vullnet politik për të adresuar kërcënimet në lidhje me terrorizmin përmes zbatimit të ligjit dhe sigurisë kufitare me ndihmë të rëndësishme për ndërtimin e kapaciteteve amerikane.

“Megjithëse institucionet kombëtare vazhduan të forcojnë kapacitetet e tyre, burimet dhe përvoja e kufizuar vazhdojnë të pengojnë aftësinë e tyre për të trajtuar në mënyrë efektive çështjet e terrorizmit”, thuhet në raport.

Në raportin e DASh-it përmendet edhe programi i Ministrisë së Drejtësisë për zbatimin dhe synimin e forcimit të menaxhimit të ‘terroristëve në burgje’ dhe krijimin e kornizave për rehabilitimin dhe riintegrimin eventual të terroristëve të dënuar.

“Më 23 maj, Ministria e Punëve të Brendshme njoftoi krijimin e një Divizioni të Parandalimit dhe Ri-integrimit. Qëllimi i kësaj është riintegrimi i individëve që kanë vuajtur kohën në burg me akuza terrorizmi, të kthyerit nga luftërat dhe anëtarët e familjeve të tyre”, thuhet në raport.

Presidenti i Kosovës sot u shpreh i gëzuar dhe krenar me këtë raport.

Departamenti Amerikan i Shtetit përgëzon Kosovën në luftën kundër terrorizmit