Foto: REL/AFP

Çfarë ka në aktakuzën e Trump-it?

Një aktakuzë prej 37 pikash e akuzon ish-presidentin Trump për mbajtjen e dosjeve në pronën e tij në Florida dhe jo vetëm. Pretendohet se këto dokumente përmbanin informacione për dokumentet e klasifikuara që Trump ruante në kutitë e tij, përmbanin informacione rreth programeve bërthamore të Shteteve të Bashkuara, aftësive të mbrojtjes dhe armëve të Shteteve të Bashkuara dhe të vendeve të huaja dhe dosje të tjera shtetërore

Ish-presidenti Donald Trump është akuzuar për keqpërdorim të qindra dokumenteve të klasifikuara, duke përfshirë këtu edhe sekretet bërthamore të SHBA-së dhe planet ushtarake.

Aktakuza me 37 pika e akuzon atë për mbajtjen e dosjeve në pronën e tij në Florida, duke përfshirë në një sallë balloje dhe në një dush, dhe se ka gënjyer hetuesit.

Njëherit, pretendohet se ai më pas u përpoq të pengonte hetimin për trajtimin e dokumenteve.

Trump, i cili kandidon sërish për president në vitin 2024, mohon çdo keqbërje.

Akuza janë ngritur edhe kundër Walt Nauta, një ndihmës personal i Trump-it. Ish-shërbëtori ushtarak i Shtëpisë së Bardhë akuzohet se ka lëvizur dosjet për t’i fshehur ato nga FBI-ja.

Aktakuza prej 49 faqesh përmban akuzat e para federale kundër një ish-presidenti të SHBA-së. Ai thotë se dokumentet e klasifikuara që Trump ruante në kutitë e tij përmbanin informacione rreth:

-Programeve bërthamore të Shteteve të Bashkuara

-Aftësive të mbrojtjes dhe armëve të Shteteve të Bashkuara dhe të vendeve të huaja

-Dobësive të mundshme të Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj ndaj sulmeve ushtarake

-Planeve për hakmarrje të mundshme në përgjigje të një sulmi të huaj

Prokurorët thonë se kur Trump la detyrën, ai mori rreth 300 dosje të klasifikuara në Mar-a-Lago – shtëpia e tij buzë oqeanit në Palm Beach, i cili është gjithashtu një klub i gjerë i anëtarëve privatë.

Fleta e akuzës vë në dukje se Mar-a-Lago priti ngjarje për dhjetëra mijëra anëtarë dhe të ftuar, duke përfshirë një ballo në sallën e së cilës u gjetën dokumente.

Prokurorët thonë se Trump u përpoq të pengonte hetimin e FBI-së për dokumentet e humbura, duke sugjeruar që avokati i tij t’i “fshihte ose shkatërronte” ato, ose t’u thoshte hetuesve se nuk i kishte ato.

“A nuk do të ishte më mirë sikur t’u thoshim se nuk kemi asgjë këtu?”, Trump i tha njërit prej avokatëve të tij, sipas aktakuzës.

Siç raporton BBC, paraqitja e parë e Trump-it në gjykatë në këtë rast do të jetë në Miami, Florida, të martën – në prag të ditëlindjes së tij të 77-të.

Mar-a-Lago “nuk ishte një vend i autorizuar” për dokumente të klasifikuara për t’u mbajtur apo diskutuar, thotë aktakuza.

Disa dosje dyshohet se ishin ruajtur në skenë në sallën e ballit, ku ndodheshin ngjarje dhe tubime – dhe më vonë në një dush, një hapësirë ​​zyre dhe dhomën e gjumit të Trump.

Në dy raste në vitin 2021, ish-presidenti u tregoi dokumente të klasifikuara njerëzve pa leje sigurie, duke përfshirë një shkrimtar dhe dy anëtarë të stafit.

Në klubin e tij të golfit në Bedminster, New Jersey, i cili ishte gjithashtu një “lokacion i paautorizuar”, thuhet se ai ka shfaqur dhe përshkruar një “plan sulmi”, që ai tha se të tjerët e kishin përgatitur për të nga Departamenti i Mbrojtjes.

“Si president mund ta kisha deklasifikuar. Tani nuk mundem, e dini, por kjo është ende një sekret,” tha Trump, sipas një regjistrimi audio.

Prokurorët thonë se Trump më pas tregoi dokumente të klasifikuara përsëri në gusht ose shtator të vitit 2021 në klubin Bedminster.

Ish-presidenti i SHBA-së “i tregoi një përfaqësuesi të komitetit të tij të veprimit politik, i cili nuk kishte leje sigurie, një hartë të klasifikuar”. Për hartën, e cila kishte të bënte me një “operacion ushtarak”, Trump i tha personit “nuk duhet t’ua tregojë atë” dhe ata “nuk duhet të afrohen shumë”.

Prokurori i posaçëm Jack Smith, i cili po mbikëqyr hetimin, tha të premten se ligjet që mbrojnë informacionin e mbrojtjes kombëtare ishin kritike dhe duhet të zbatohen.

Trump vuri në dukje se dosjet e klasifikuara u gjetën gjithashtu në zyrën e mëparshme të presidentit Joe Biden dhe shtëpinë e Delaware, duke përfshirë edhe në garazhin e tij.

Shtëpia e Bardhë ka thënë më parë se ka bashkëpunuar menjëherë me zyrtarët sapo u zbuluan ato dosje, në kontrast me përpjekjet e supozuara të Trump-it për të penguar hetuesit.

Një hetim federal për trajtimin e dokumenteve të klasifikuara nga Biden po udhëhiqet nga prokurori i posaçëm Robert Hur dhe është ende në proces.

Pak përpara se Departamenti i Drejtësisë të bënte publike akuzat penale, dy nga avokatët e Trump u larguan papritmas nga çështja pa shumë shpjegime, duke thënë se ky ishte një “moment logjik” për të dhënë dorëheqjen.

Ky është çështja e dytë penale për Trump, i cili do të dalë në gjyq në Nju Jork vitin e ardhshëm në një çështje shtetërore që përfshin një pagesë me para për një yll porno./Dukagjini