Foto: Pixabay.com 

Çfarë është Hacking (Pirateria Informatike) dhe si ka filluar?

Keni dëgjuar për hakerët kompjuterikë, por çfarë bëjnë ata në të vërtetë? Si mund ta përcaktoni “hakimin”? Ja çfarë duhet të dini.

Hacking/hakimi është diçka që duhet të jetë gjithmonë në mendjen e çdo përdoruesi të internetit – jo sepse ata duan të bëhen hakerë, por sepse çdo gabim që bëjnë në internet komprometojnë pajisjet dhe llogaritë e tyre.

Por çfarë është hakimi? Dhe si u frikësuan përdoruesit e përditshëm të internetit për privatësinë dhe sigurinë e tyre edhe nga siguria e shtëpive të tyre?

Çfarë është Hacking?

Hakimi nënkupton çdo aktivitet që synon të shfrytëzojë dhe të hyjë ilegalisht në një sistem kompjuterik, pajisje ose rrjet, pa leje të qartë nga pronari i tij. Shkaktimi i dëmit ndonjëherë është vetëm një produkt anësor i hakimit, jo një element i nevojshëm.

Si definohet fjala Hacking? 

Pothuajse kushdo mund t’i japë hakimit një përkufizim bazuar në të kuptuarit e tyre në internet. Se si fitimi ilegal i qasjes në pajisje dhe rrjete u bë i njohur si hakim është një histori e vjetër, por po aq vendimtare për të kuptuar se çfarë është hakimi.

Hapi i parë drejt të kuptuarit të diçkaje është të dish se çfarë do të thotë gjuha e përdorur për ta përshkruar atë. Nëpër fjalorë, të vjetër dhe të rinj, kur kërkoni një përkufizim hakimi, do të gjeni dy përkufizime të ndryshme.

Hakimi kompjuterik mund të përkufizohet si një mjet i paautorizuar për të hyrë në një sistem ose pajisje, e cila nuk është trashëgimtare me qëllim të keq, por sidoqoftë është bërë sinonim i aktiviteteve të paligjshme.

Hakimi, në kuptimin e saj si fjalë, nënkupton prerjen ose copëtimin e përafërt të diçkaje. Sigurisht, kjo nuk ka të bëjë me fitimin e qasjes së paligjshme në sistemet dhe pajisjet kompjuterike. Në fakt, fjala si folje paraprin të gjithë kompjuterët dhe sistemet digjitale moderne. Por lidhet me rastet e para të hakimit.

Si ka filluar Hacking?

Incidenti i parë i manipulimit ilegal të një sistemi teknik ishte në vitin 1878. Një grup djemsh adoleshentë, të punësuar nga kompania e komunikimit, Bell Telephone, do të shkëpusnin befas dhe do t’i drejtonin gabimisht thirrjet për të shkaktuar rrëmujë në komunikim. Sidoqoftë, ky incident rrallë përmendet si incidenti i parë i hakimit.

Ajo që mendohet të jetë përdorimi i parë i fjalës “hacking” për të hyrë ilegalisht në një sistem ndodhi në vitin 1959. Anëtarët e Tech Model Railroad Club përdorën fjalën “hack” për të nënkuptuar prerjen në një qark dhe kontrollin e korsive dhe çelësave.

Pastaj më vonë, në vitin 1969, një grup entuziastësh të trenave të teknologjisë dhe modelit në M.I.T. sfiduan veten për të hyrë në sistemin e një kompanie hekurudhore për të përmirësuar efikasitetin e saj.

Megjithëse ishte i paligjshëm, incidenti M.I.T., nuk ishte i dëmshëm ose me qëllim të keq.

Hakimi i parë, siç e njohim sot këtë fjalë, ndodhi në vitin 1971. Disa individë zbuluan se nëse bëjnë një zhurmë-fishkëllimë të madhe në 2600-herc, ata mund të hyjnë në sistemin e ndërrimit të distancave të gjata të kompanisë AT & T. Kjo i lejoi ata të bënin telefonata kombëtare dhe ndërkombëtare falas.

Hakerët kompjuterikë dhe skemat e tyre

Që kur kompjuterët modernë e imponuan ekzistencën e tyre në shtëpi dhe zyra në fund të viteve 1970 dhe 1980, u shfaqën hakerët, siç i njohim sot. Ndërsa teknologjia evoluoi më tej dhe interneti, emailet, telefonat celularë dhe telefonat inteligjentë u bënë të zakonshëm, hakerat qëllimkëqinj arritën të gjejnë rrugën e tyre në pothuajse çdo lloj sistemi dhe pajisje.

Tani, ka dhjetëra lloje të hakimeve që duhet të keni parasysh sa herë që jeni duke shfletuar mediat sociale, duke kontrolluar emailin tuaj ose duke bërë një telefonatë. Disa nga këto përfshijnë:

Sulmet e phishing

Sulmet Man-in-the-Middle (MITM)

Sulmet e injektimit SQL

Sulmet e kalimit të forcës brutale

Sulmet DNS

Sulmet DoS dhe DDoS

Sulmet e kompromisit të postës elektronike të biznesit (BEC)

A do të evoluojë Hacking në të ardhmen?

Hakimi tashmë ka evoluar shumë herë që nga incidentet e para të regjistruara në vitet 1800. Asgjë nuk e ndalon atë të evoluojë përsëri për të vazhduar me përparimet dhe inovacionet teknologjike.

Hakerët tashmë janë duke eksperimentuar dhe zhvilluar mënyra për të infiltruar në pajisje dhe rrjete duke përdorur inteligjencën artificiale, mësimin e makinerisë dhe robotët. Dhe ka mënyra të ngjashme për të sulmuar pajisjet duke përdorur portet e karikimit USB-të dhe madje edhe sulme me klikim zero, ku nuk keni nevojë të bëni asgjë për t’u infektuar me malware.

Përktheu: Nuhi Shala