Çfarë e bën tankun gjerman Leopard 2 më të përshtatshëm për Ukrainën?

Ndonjëherë durimi shpërblehet. Më 25 janar, Olaf Scholz, kancelari i Gjermanisë i njoftoi planet për të dërguar 14 nga rezervat e tankeve Leopard 2 të vendit të tij në Ukrainë – dhe për t’i lejuar aleatët, të tillë si Polonia që t’i rieksportonjnë tanket e tyre. Ky vendim vjen pas disa muajsh mosmarrëveshjesh. Scholz donte që Amerika të pranonte të dërgonte M1 Abrams, një lloj tjetër tanku kryesor luftarak (MBT), në Ukrainë përpara se ai t’i lironte Leopardët e tij. Dëshira e tij është plotësuar: disa orë pas njoftimit të Scholz, Amerika tha se do t’i dhuronte 31 tanke Abrams në Ukrainë. Britania ka premtuar tashmë 14 tanket e saj Challenger 2. Megjithatë, ishin tanket Leopard 2 të prodhimit gjerman që Ukraina i donte vërtet. Çfarë i bën këta tanke kaq të veçantë?

Që nga futja në shërbim në vitin 1979, Leopard 2 ka fituar një reputacion si një nga tanket më të mira në botë. Disa vende evropiane, duke përfshirë Finlandën dhe Poloninë, kanë një numër të madh të tyre, megjithëse disa mbahen në ruajtje. Turqia ka më shumë se 300, sipas Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike (IISS). Jo të gjithë Leopardët janë identikë; ky tank është përmirësuar disa herë. Gjermania thotë se do të dërgojë Leopardët e prodhimit të fundit 2A6; vendet e tjera ndoshta do të dërgojnë modele më të vjetra, të tilla si 2A4.

Megjithatë, të gjitha këto modele janë superiore ndaj tankeve të epokës sovjetike që Rusia po i përdor në fushëbetejë, si T-72 dhe T-90. Këto tanke nuk e kanë të njëjtin nivel stabilizimi si ato perëndimore, sipas Royal United Services Institute, një tjetër institut, që do të thotë se ata janë më pak të afta për të qëlluar me saktësi gjatë lëvizjes. Tankeve si T-72 gjithashtu u mungojnë dyert e shpërthimit midis ekuipazhit të tyre dhe dyqaneve të municionit. Kjo i lejon ata të operohen nga tre burra në vend të standardit perëndimor katër. Por kjo do të thotë se goditjet nga lart kanë më shumë gjasa të shkaktojnë shpërthime katastrofike.

Esencaialisht, për Ukrainën e uritur për tanke, Leopard 2 ka gjithashtu avantazhe ndaj homologëve të tij perëndimorë. Sipas Janes, një ofrues i mbrojtjes-inteligjencës, Leopard 2A4 peshon rreth 55 tonë. Leopard 2A6 është gati 58 tonë. Të dy modelet kanë një shpejtësi maksimale prej 72 km/orë, duke i bërë ata më të shpejtë se Abrams (68 km/orë) dhe Challenger 2 (56 km/orë). Dhe distanca e të dy modeleve Leopard 2 – sa larg mund të udhëtojnë para se të mbushin karburant – është 550 km. Kjo është e njëjtë me atë të homologut të tyre britanik Challenger dhe më e lartë se ajo e Abrams (426 km).

Leopard 2 ka të meta. Në fund të vitit 2016, të paktën tetë Leopardë 2A4 u shkatërruan gjatë një operacioni turk kundër Shtetit Islamik në Siri. Kryengritësit shënjestruan pika të dobëta në armaturën e pasme dhe anësore të tankeve. Dhe Abrams kanë fuqi më të madhe zjarri. Tanket gjermane dhe amerikane të dy krenohen me një armë të lëmuar të montuar në frëngji 120 mm si arma e tyre kryesore. Por Abrams ka tre mitralozë shtesë, krahasuar me dy të Leopard 2. Amerikanët përdorin gjithashtu uranium të varfëruar për t’i përforcuar predhat e tyre, duke e përmirësuar aftësinë e Abrams për të depërtuar në forca të blinduara.

Mirëpo të metat e tankut gjerman po zgjidhen gradualisht. Versionet më të reja të Leopard 2, për shembull, kanë forca të blinduara të përforcuara në frëngji. Leopard 2A6 ka gjithashtu një armë më të gjatë 120 mm se paraardhësit e tij, gjë që e përmirëson fuqinë depërtuese të tankut. Por edhe modelet më të vjetra kanë avantazhe të qarta për t’u përdorur në Ukrainë. Ndërkohë që Abrams punon me një motor turbinë që amerikanët e mbushin me karburant avioni, Leopard përdor naftë, e cila është më e disponueshme. Ka gjithashtu rreth 2000 Leopardë në Evropë. Kjo e bën më të lehtë eksportimin e tankeve në Ukrainë dhe lehtëson furnizimin me pjesë këmbimi.

Pas vendimit të Gjermanisë, aleatët e saj tani synojnë t’i dhurojnë Ukrainës dy batalione Leopard 2, që arrijnë shifrën në rreth 80 tanke. Në krye të premtimeve amerikane dhe britanike që do ta rrisnin numrin e tankeve të premtuara mbi nivelin e nevojshëm për të bërë një ndryshim në fushëbetejë. Mirëpo trajnimi është gjithashtu tejet me rëndësi, pasi tanket duhet të integrohen me sisteme të tjera. Gjermania thotë se së shpejti do të fillojë me trajnimin e ukrainasve për Leopardët, ndërsa Amerika tashmë po kryen stërvitje me armë të kombinuara për forcat ukrainase që mbledhin së bashku specialistë të ndryshëm. Përpjekje të tilla do të jenë esenciale për të siguruar që rëndësia e vendimit të Scholz nuk është thjesht simbolike. /The Economist

Përgatiti: Nuhi Shala