Foto: KALLXO.com

BQK: Në Kosovë u rrit inflacioni

Rritja ekonomike e Kosovës për vitin 2019 pritet të jetë 4.2%.

Kështu kanë thënë zyrtarë të Bankës Qendrore të Kosovës në një konferencë ku kanë shpalosur të arriturat gjatë këtij viti.

“Rritje e ngjashme planifikohet të jetë edhe në vitin e ardhshëm”, tha guvernatori Fehmi Mehmeti.

Guvernatori tha se edhe inflacioni këtë vit është më i lartë në krahasim me vitin e kaluar.

“Norma mesatare e inflacionit vjetor, sipas të dhënave që i kemi në dispozicion, të nëntorit, për vitin 2019 shënon 2.8 %, që është dukshëm më e lartë nëse krahasohet me shkallën e inflacionit që ka qenë një vit më herët”, tha Mehmeti.

Sa i përket sektorit bankar guvernatori tha se edhe ky vit ku sektor karakterizohet me një rritje të kreditimit, përmirësim të qasjes në financa dhe rritje e lartë e qëndrueshmërisë financiare.

Zhvillime pozitive sipas Mehmetit ka edhe në fondin pensional të Kosovës, ku vlera e aseteve ka arritur deri në 1.92 miliard euro.

“Me zhvillime pozitive gjithashtu karakterizohet edhe fondi pensional i Kosovës, vlera me asetet e këtij sektori ka arritur në 1.92 miliard euro duke shënuar një rritje vjetore në 8.8%, kemi kthim pozitiv në vlerë 138 milionë euro gjë që tregon rritje të vlerës së rritjes pensionale të qytetarëve të Kosovës”, pohoi ai.

Sipas guvernatorit, edhe sektori i sigurimeve ka rritur aktivitetin sigurues dhe kompensimin e dëmeve për të siguruarit.

Mehmeti tha se BQK po angazhohet në vazhdimësi për të siguruar një trajtim korrekt dhe pagesë korrekte të dëmeve të siguruesit.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!