Ilustrim: Vrima e zeze/(NASA/JPL-Caltech)

Vrima e zezë supermasive shihet në qendër të galaktikës tonë

Astronomët të enjten zbuluan imazhin e parë të një vrime të zezë supermasive në  qendër te galaktikës tonë.

Vrima e zezë, e parë nga Toka pranë konstelacionit të Shigjetarit, ka një masë të barabartë me më shumë se 4 milionë diej, raporton The Washington Post

Feryal Ozel,  astronome e Universitetit të Arizonës, e përshkroi arritjen si “imazhin e parë të drejtpërdrejtë të gjigantit të butë në qendër të galaktikës tonë”.

“Ne gjetëm një unazë të ndritshme që rrethon hijen e vrimës së zezë”, tha ajo.

Imazhi u kap nga një konsorcium global i observatorëve astronomikë, i njohur si Teleskopi i Horizontit të Ngjarjeve. Tre vjet më parë projekti po ashtu prodhoi imazhin e parë të një vrime të zezë, në galaktikën Messier 87.

Vrima e zezë në qendër të Rrugës së Qumështit është më shumë se një mijë herë më e vogël se ajo në Messier 87. Por nga pikëpamja kozmike, ajo është më e afërta me shtëpinë tonë.

“Ato janë objektet më misterioze në univers dhe mbajnë çelësat e strukturës në shkallë të gjerë në kozmosin e vëzhgueshëm”, tha Sheperd Doeleman, një astronom në Qendrën Harvard-Smithsonian për Astrofizikën dhe drejtor i Teleskopit Event Horizon në një intervistë përpara konferencës së enjtes.

Vrima e zezë qendrore e Rrugës së Qumështit deri më tani është konstatuar nga efekti i saj mbi yjet dhe pluhurin në afërsi të saj. Ajo është shumë larg, rreth 27,000 vite dritë dhe pavarësisht nga përcaktimi i saj “supermasiv”, nuk është shumë e madhe në skemën e madhe të gjërave, gjë që e bënë vëzhgimin e drejtpërdrejtë me teleskopë jashtëzakonisht të vështirë.

Kjo sfidë çoi në krijimin e teleskopit “Horizonti i Ngjarjeve”, i cili nuk është një teleskop, por një grup i tyre. Projekti përdor një teknikë vëzhgimi të njohur si Interferometria e vijës bazë shumë të gjatë, e cila kërkon kalibrim të kujdesshëm për të lejuar radio të shumta të përhapura në të gjithë planetin të funksionojnë sikur të ishin një instrument i vetëm, me madhësinë e Tokës.

Konsorciumi pretendon se kjo teknikë mundëson zgjidhjen e objekteve të largëta që do të ishin ekuivalente me aftësinë për të dalluar një top ping-pongu në hënë.

Vrimat e zeza ndahen në dy shkallë: “masa yjore”, e cila formohet kur yjet zgjerohen dhe “supermasive”, përbindëshat që mund të peshojnë miliona apo edhe miliarda herë më shumë se dielli ynë dhe të cilat janë ato për të cilat është projektuar teleskopi Event Horizon.

“Vrima e zezë tërheq shumë gaz në të. Tërheqja e saj gravitacionale është aq e fortë sa që lënda përreth nuk mund t’i rezistojë. Por e tërheq atë në një hapësirë ​​jashtëzakonisht të vogël, “tha Doeleman. “Imagjinoni të thithni një elefant përmes një kashte”, shtoi ai.

Horizonti i ngjarjeve të një vrime të zezë është një kufi pa kthim – pika në të cilën një pjesë e materies në rënie zhduket në një pellg graviteti të pashmangshëm. Sado e çuditshme dhe misterioze të jetë një vrimë e zezë, njerëzit e planetit Tokë duhet të kuptojnë se nuk përbën asnjë kërcënim për botën tonë dhe në thelb është vetëm pjesë e mobiljeve galaktike.

Teoria e përgjithshme e relativitetit e Albert Einsteinit e vitit 1915 konstatoi se graviteti është rezultat i objekteve masive që përkulin strukturën e hapësirës-kohës. Derisa teoricienët preknin implikimet e ekuacioneve të Ajnshtajnit, kuptuan se një objekt me masë të mjaftueshme do të krijonte gravitet aq të rëndë sa që edhe drita nuk mund të shpëtonte.

Ideja e vrimave të tilla të zeza mbeti kryesisht në sferën teorike deri në fund të shekullit të 20-të. Valët gravitacionale nga përplasjet e vrimave të zeza u zbuluan në vitin 2016.

Dekada më parë, astronomët kuptuan se kishte diçka në zemër të galaktikës ‘Rruga e Qumështit’ që lëshonte sasi të jashtëzakonshme rrezatimi. Ishte objekti më i ndritshëm pranë konstelacionit të Shigjetarit. A është prodhuar nga një vrimë e zezë? Ky u bë konsensusi. Objekti i ndritshëm astronomik u bë i njohur si Shigjetari A (Sagitarius A).

Astrofizikanëve Andrea Ghez dhe Reinhard Genzel iu dha çmimi Nobel në fizikë në vitin 2020 për zbulimin se yjet në qendrën galaktike të Rrugës së Qumështit po lëviznin në një model në përputhje me orbitat rreth një vrime të zezë supermasive.