Biden zyrtarisht e njeh masakrën ndaj armenëve në Luftën e Parë Botërore si gjenocid

Presidenti Joe Biden u bë presidenti i parë i SHBA që njohu zyrtarisht masakrën e Armenëve nën Perandorinë Osmane si një gjenocid, duke rrezikuar një thyerje të mundshme me Turqinë por duke sinjalizuar një angazhim për të drejtat globale të njeriut.

Në një deklaratë që shënon 106 vjetorin e fillimit të masakrës, Biden shkroi: “Çdo vit në këtë ditë, ne kujtojmë jetët e të gjithë atyre që vdiqën në gjenocidin Armen të epokës Osmane dhe rivendosim veten për të parandaluar një mizori të tillë që të mos ndodhë më kurrë”.

“Sot, ndërsa vajtojmë për atë që humbi, le të kthejmë sytë nga e ardhmja – drejt botës që ne dëshirojmë të ndërtojmë për fëmijët tanë. Një botë e pastruar nga të këqijat e përditshme të fanatizmit dhe intolerancës, ku të drejtat e njeriut respektohen , dhe ku të gjithë njerëzit janë në gjendje të ndjekin jetën e tyre me dinjitet dhe siguri”, tha Biden.

“Le të rinovojmë vendosmërinë tonë të përbashkët për të parandaluar mizoritë e ardhshme që të ndodhin kudo në botë. Dhe le të ndjekim shërimin dhe pajtimin për të gjithë njerëzit e botës”.

Masa përmbush premtimin e fushatës së Biden për të përdorur më në fund fjalën gjenocid për të përshkruar vrasjen sistematike dhe dëbimin e armenëve në atë që është tani Turqia më shumë se një shekull më parë. Paraardhësit e Biden në Shtëpinë e Bardhë kishin ndaluar së përdoruri fjalën, të kujdesshëm për të dëmtuar lidhjet me një aleat kryesor rajonal./CNN