Foto: Urim Krasniqi/KALLXO.com

Abbott për Asociacionin: S’bëhet fjalë për krijimin e një enklave njëetnike

Ambasadori i Britanisë së Madhe në Kosovë, Nicholas Abbott, ka mirëpritur diskutimin e organizuar nga Ambasada amerikane në lidhje me çështjen e Asociacionit.

Abbott ka thënë se përmes dialogut Kosova është zotuar për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

“Një diskutim i mirëseardhur sot i organizuar nga ambasadori i SHBA-së dhe me pjesëmarrje të shkëlqyer. Nëpërmjet dialogut, Kosova është zotuar për krijimin e një AKS dhe i takon palëve të bien dakord për formën dhe kohën e themelimit të tij” – ka thënë ai.

Ai ka thënë se Kosova është vend multietnik dhe komunat e saj do të mbeten multietnike duke shtuar se nuk bëhet fjalë për krijimin e një enklave monoetnike.

“Një organ i tillë nuk është vetëm një angazhim ndërkombëtar, por gjithashtu ofron një mundësi që serbët e Kosovës të jenë pjesë integrale e Kosovës. Kosova është një vend multietnik dhe komunat e tij do të mbeten multietnike. Nuk bëhet fjalë për krijimin e një enklavë monoetnike”- ka shkruar Abbott në Twitter.

 

Ambasada amerikane ka organizuar sot një takim me përfaqësues politikë dhe të shoqërisë civile për të dëgjuar perspektivat për Asociacionin.

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Jeffrey Hovenier, është deklaruar pas takimit ku është diskutuar për çështjen e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

“Sot mbajtëm një seancë dëgjimore në Ambasadën amerikane për Asociacionin e komunave me shumicë serbe. Mirënjohës ndaj palëve të ndryshme të interesuara të pranishëm për ndarjen e pikëpamjeve dhe ekspertizës së tyre. Ne vazhdojmë të avokojmë për zbatimin e të gjitha angazhimeve të dialogut”- shkruan Hovenier.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës po kërkojnë me ngulm që të formohet Asociacioni i komunave me shumicë serbe, diç që e parasheh një marrëveshje e nënshkruar 10 vjet më parë në kuadër të dialogut Kosovë-Serbi, i nisur më 2011.

‘Presion’ për Asociacion