SMS-i i parë në botë shitet në një ankand në Paris për 107 mijë euro - blerësi i panjohur

SMS-i i parë në botë, një mesazh i shkurtër ku shkruhej “Gëzuar Krishtlindjet”, u shit në një ankand në Paris të martën për 107,000 euro, megjithëse shtëpia e ankandeve Aguttes priste dyfishin e çmimit.

Shërbimi i parë i mesazheve të shkurtra (SMS) u ofrua të martën në ankandin e shtëpisë së ankandeve në Paris Aguttes si një token i pazëvendësueshëm (NFT ose Non-fungible token), që do të thotë se ka një certifikatë dixhitale të autenticitetit dhe konsiderohet origjinal.

NFT është një shenjë speciale e krijuar në mënyrë kriptografike që përdor teknologjinë blockchain për t’u lidhur me një medium digjital unik që nuk mund të përsëritet.

Një blerës i panjohur i NFT, i siguruar nga teknologjia blockchain, tani është ka në pronësi SMS-n e parë nga viti 1992.

Ky është një mesazh i shkurtër i dërguar në dhjetor të vitit 1992 nga programuesi i Vodafone, Neil Papworth. Kolegu u referua nga një koleg që ishte në festën e Krishtlindjeve të kompanisë në atë kohë.

Vodafone, e cila ofroi SMS-in në ankand, planifikon t’i dhurojë paratë e fituara agjencisë së OKB-së për refugjatët.

SMS jeton ende

Pavarësisht alternativave si WhatsApp dhe Facebook Messenger, Papworth ende beson në të ardhmen e SMS-ve.

“SMS-i u shpall i vdekur 20 vjet më parë, mirëpo ende është në mesin tonë – dhe do të jetë këtu në të ardhmen”, tha Papworth, 51 vjeç, për DPA. “Vitin e ardhshëm SMS do të mbushë 30 vjeç dhe pas kësaj ndoshta do të festojmë 40 vjetorin e saj”.

Kërkesa për SMS ka qenë më e ulët vitet e fundit pasi shumë konsumatorë kanë filluar të shkëmbejnë mesazhe përmes aplikacioneve të ndryshme. Por Papworth beson se këto shërbime nuk u përshtaten të gjithë përdoruesve.

“Kur u dërgoj një mesazh disa miqve përmes Facebook Messenger, ata zakonisht më përgjigjen vetëm brenda dy javësh, dhe kur u dërgoj përgjigje SMS menjëherë”, tha Papworth, i cili beson se mesazhet e shkurtra (SMS) do të vazhdojnë të jenë të rëndësishme. mjetet e komunikimit ndërmjet të moshuarve dhe në vende  me infrastrukturë të dobët të rrjetit.

Në vitet e 90-ta, Papworth punoi në Angli për Sema Group, një kompani IT që ofronte shërbime teknike dhe programim për Vodafone.

“Ne projektuam një sistem origjinal të mesazheve me tekst për ta”, tha ai.

Sot jeton në Kanada dhe punon në një kompani tjetër të IT e cila nuk merret më me çështjet e telekomunikacionit.