Foto: Petra Richli/Univesity of Glasgow

DogPhone - një telefon mobil për qentë që qëndrojnë vetëm në shtëpi për një kohë të gjatë 

Qentë që ndërveprojnë me një top të butë gome mund ta kryejnë një video-telefonatë në një laptop dhe pronarët mund të zgjedhin nëse do t’i përgjigjen asaj video-telefonate, shkruan The Guardian.

Gjatë dhjetëra mijëra viteve qentë tanë shoqërues kanë zbuluar mënyra të panumërta për të komunikuar me njerëzit. Studiuesit u përpoqën t’i shtonin asaj një zgjidhje teknologjike, e destinuar për qentë që qëndrojnë vetëm në shtëpi.

Gjegjësisht, ata shpikën një lodër që u jep mundësinë qenve që t’i thërrasin pronarët e tyre. Bëhet fjalë për një top gome të butë, i quajtur DogPhone, i cili kur lëviz, dërgon një sinjal në laptop, i cili më pas fillon një video-telefonatë së bashku me zërin e ziles së telefonit.

ronari mund të zgjedhë nëse do ta pranojë video-thirrjen dhe kur do ta përfundojë atë, dhe ai gjithashtu mund të thërrasë kafshën e tij, megjithëse qeni duhet të lëvizë topin për t’u përgjigjur.

Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas nga Universiteti i Glasgow (Skoci), e cila udhëhoqi këtë studim, i cili përfshinte gjithashtu studiues nga Universiteti i Aalto (Finlandë), është e bindur se është e mundur të projektohet dhe zhvillohet teknologjia për qentë që do t’u ofronte atyre më shumë mundësi. për veprime proaktive, duke përfshirë telefonatat me qen të tjerë.

DogPhone ishte projektuar për qenin e saj, 9-vjeçarin Labrador Zack, i cili mori pjesë në një test 16-ditor. Dukej se nuk e dinte gjithmonë se çfarë bënte, edhe pse ia kishin treguar pesë herë se si funksiononte sistemi.

Zack mbeti i vetëm për një periudhë prej tetë orësh në ditë për kohëzgjatjen e hulumtimit. Studiuesit arritën në përfundimin se ai i bëri thirrjet rastësisht, megjithëse paralajmërojnë se kjo mund të bëhet nga një këndvështrim njerëzor.

Rezultatet e hulumtimit u botuan në Procedurat e Shoqatës për Makineri Kompjuterike mbi Ndërveprimin Kompjuter-Njeri dhe do të prezantohen gjatë konferencës ACM Interactive Surfaces and Spaces 2021 në qytetin Lodź (Poloni).