554 vjet nga vdekja e Skënderbeut

Kanë kaluar 554 vjet nga vdekja e heroit kombëtar të shqiptarëve, Gjergj Kastrioti- Skënderbeu.

Skënderbeu udhëhoqi për 25 vjet rezistencën e shqiptarëve kundër Perandorisë Osmane.

Ishte djali i vogël i Gjon Kastrioti, princit të Principatës së Kastriotëve.

Pasi u mor peng nga osmanët, u edukua dhe shkollua në Pallatin e Sulltani, Skënderbeu u emërua në pozita në larta në ushtrinë osmane.

Në nëntor të vitit 1443, ai së bashku me një grup kalorësish besnikë braktisi betejën e Nishin, u kthye në Krujë duke arritur ta marrë kështjellën.

Sipas Marin Barletit, Skënderbeu mori Krujën më 28 nëntor 1443 dhe në muret e kështjellës ngriti flamurin që edhe sot është flamuri zyrtar kombëtar i shqiptarëve dhe i shtetit shqiptar.

Më 2 mars 1444 me inicimi e tij, në Lezhë u themelua Lidhja e princave shqiptarë (Lidhja e Lezhës).

Në krye me Skënderbeun forcat e Lidhjes brenda pak muajve arritën të çlironin një pjesë të mirë të territoreve shqiptare të pushtuara nga osmanët.

Ushtria e Lidhjes së Lezhës arriti t’i fitojë dhjetëra beteja kundër ushtrive osmane.

E kohës së Skënderbeut është edhe dëshmia e parë e shkrimit shqip, “Formula e pagëzimi” e vitit 1462.

Skënderbeu vdiq më 17 janar 1468 në Lezhë. U varros në Katedralen e Shën Kollit në Lezhë, në vend ku edhe u mbajt Lidhja e Lezhës.