array(1) {
 [0]=>
 array(4) {
  ["archive_color"]=>
  string(7) "#B9D156"
  ["menu_attr"]=>
  string(11) "Krypometër"
  ["main_title"]=>
  string(11) "Krypometër"
  ["custom_item"]=>
  string(8) "?level=3"
 }
}

Mbrojtja e rrejshme e produkteve vendore

Deklarata

Bajram Hasani: Është bërë analizë e detajuar, për secilin produkt jemi të gatshëm të japim sqarim

 

Bajram Hasani

Vlerësimi

Me kos

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë ishte ankuar disa herë në Doganën e Kosovës për mos-zbatim të vendimeve për mbrojtjen e prodhueseve vendor, sidomos ata të qumështit dhe pemëve e perimeve. Pas shumë përpjekjeve, MTI-ja kishte arritur të bind qeverinë që të merr një vendim të tillë me datën 17 gushtë. Ky vendim për mbrojtjen e prodhuesve nuk ka pasur ndikim tek prodhuesit, pasi është anuluar brenda dy jave. Gjithë historia e këtyre vendimeve ka ngjall shumë shpresë tek prodhuesit, por në fakt mbrojtja nuk ka ndodhur siç ishte premtuar.

Artikulli

Qeveria e Kosovës ka shfuqizuar dy vendime me të cilat u kanë dhënë shpresë bujqve se do të mbrohen nga importi i pemëve dhe perimeve.

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë, ka thënë në një komunikatë të lëshuar për medie se është e angazhuar që fuqishëm që t’iu del në mbrojtje prodhuesve vendor, por jo duke i dëmtuar konsumatorët.

Më 17 korrik qeveria kishte marrë vendim për zbatimin e masës së përkohshme mbrojtëse në importin e pemëve dhe perimeve të vlerës doganore prej 30 për qind në Republikën e Kosovës.

Vendimi ishte kontestuar nga anëtarët e qeverisë që vinin nga Partia Demokratike e Kosovës.

Ende pa kaluar një javë nga marrja e këtij vendimi, me 24 korrik, Qeveria e Kosovës e ka Plotësuar dhe ndryshuar këtë vendim duke shtuar rrushin dhe disa produkte të tjera në listë dhe duke i larguar disa.

Ndërsa, me 31 korrik, pa arsyetime e pa fjalime qeveria morri vendim për shfuqizimin e dy vendimeve. Për anulimin e këtij vendimi nuk janë deklaruar asnjë nga qeveritarët deri më tani.

Lidhur me shfuqizimin e vendimeve ka reaguar Shoqata e Vreshtarëve të Kosovës.

Artan Oruqi, kryetar i Shoqatës së Vreshtarëve thotë se do të kërkojë sqarime nga qeveria e Kosovës për këtë anulim të vendimit.

Gjithashtu, gazeta JnK, ka kërkuar nga ministria përgjigje se pse janë anuluar këto vendime.