Ideatori i Fondit Sovran: Politika nuk do të ketë ndikim

Emanuel Bajra, ideator i Fondit Sovran dhe anëtar i ekipit të ekspertëve të tij ka thënë se fondi është autonom.

Bajra në emisionin “Kallxo Përnime”, shtoi se Qeveria nuk ka të drejtë t’i propozojë Kuvendit të shkarkojë anëtarë të bordit të Fondit Sovran.

“Kuvendi e ka të drejtën ekskluzive të llogaridhënies, por qeveria mund të sugjerojë çdo ditë lloj lloj gjërash, edhe metoda të investimit, politika zhvillimore që ka, e që Fondi duhet t’i marr parasysh. Por nëse Qeveria ka preokupime në performancën e CEO-s së Fondit, Kuvendi është ai që vendos për shkarkim”- tha Bajra.

Bajra ka shtuar se mënyra se si e kanë dizajnuar funksionimin e Fondit, “nuk e lejon të ndërhyjë politika”.

“Mënyra si është dizajnuar Fondi Sovran nuk e lejon ndërhyrjen e politikës. Nëse një CEO që ka pasur performancë të mirë, shkarkohet e nëse investitorët e huaj e kuptojnë këtë se ky shkarkim është bërë për arsye politike, Fondi degradohet sepse ky do të bëhet pjese e fondeve investuese botërore dhe çdo fond e ka notën e vet të performancës”, tha më tej Bajra

Në një intervistë më herët në emisionin “Kallxo Përnime”, Bajra kishte thënë se Fondi Sovran, 80% do të ketë karakter zhvillimor ndërsa 20% do të jetë investues.

https://kallxo.com/lajm/si-do-te-duket-fondi-sovran-i-kosoves/