Gjykatësi Gjin Gjoni. Foto: LSA

Gjykata e Shqipërisë Dëgjon Padinë e Gjyqtarit Kundër BIRN

Seancat dëgjimore kanë filluar të mërkurën në Tiranë në një rast të sjellë nga Gjin Gjoni, gjykatës i Gjykatës së Apelit dhe bashkëshortja e tij, Elona Çaushi, të cilët pretendojnë se kanë vuajtur "ankth moral" nga raportet e BIRN dhe kërkojnë kompensim.

Rasti i gjyqtarit Gjin Gjoni dhe gruas së tij kundër BIRN në Shqipëri dhe gazetarëve të saj, Aleksandra Bogdani dhe Besar Likmeta, filloi të mërkurën në Gjykatën e Shkallës së Parë në Tiranë në prani të disa vëzhguesve nga organizatat vendore dhe ndërkombëtare.

Gjoni, gjykatës i Gjykatës së Apelit dhe anëtar i Gjykatës së Lartë të Drejtësisë, dhe bashkëshortja e tij, Elona Çaushi, biznesmene, pretendon se tre artikuj të BIRN botuar në Reporter.al, gazeta online e BIRN në Shqipëri, i kanë shkaktuar ankth dhe po kërkojnë kompensim 52,000 euro nga BIRN si organizatë dhe nga gazetarët.

Një nga artikujt raportoi për mbylljen e një hetimi kundër gjyqtarit, akuzuar nga Inspektorati i Lartë për Deklarimin dhe Kontrollin e Pasurive dhe Konflikteve të Interesit, për fshehjen e pasurisë, falsifikimin e dokumenteve zyrtare dhe pastrimin e parave.

Në të dytin u raportua se rasti kundër tij ishte rihapur, ndërsa i fundit tregoi dhjetë gjykatësit më të pasur në vend bazuar në deklaratat e tyre të pasurisë – duke përfshirë Gjonin.

BIRN i Shqipërisë deklaroi në gjykatë se qëndron pranë artikujve dhe e konsideron padinë të pabazë. Seanca e ardhshme është planifikuar për në 12 shtator.

Gjoni dhe gruaja e tij paraqitën një padi të veçantë kundër gazetës së Tiranës, Shqiptarja.com dhe gazetarëve të saj, Elton Qyno dhe Adriatik Doçi. Në këtë, paditësi kërkon rreth 14,800 euro dëmshpërblim nga gazeta dhe 7,400 euro nga secili prej gazetarëve.

Paditë kanë nxitur kritika nga organizatat për të drejtat e njeriut shqiptare dhe ato ndërkombëtare si një përpjekje për të frikësuar gazetarët dhe për t’i shtyrë ata në vetëcensurim, kështu që ata heqin dorë nga raportimet mbi çështjet me interes publik.

Federata Europiane e Gazetarëve, një organ që përfaqëson rreth 320,000 gazetarë, e quajti padinë një “përdorim keqdashës të ligjit”, në një njoftim për shtyp më 16 qershor.

Presidenti i FEG, Mogens Blicher Bjerregard tha: “Federata Europiane e Gazetarëve beson se përdorimi keqdashës i ligjit në këtë rast është një mjet për presion dhe ngacmim ndaj gazetarëve. Duket qartë se qëllimi i vërtetë i padisë është të frikësojë dhe të heshtë gazetarët që raportojnë për çështje me interes publik”.

Bashkimi i Gazetarëve Shqiptarë, me qendër në Tiranë, i dënoi paditë në një deklaratë të mëparshme për shtyp si “të bëra për të dështuar”.

“Bashkimi i Gazetarëve Shqiptarë është informuar për sulmin gjyqësor të nisur nga anëtari i Këshillit të Lartë të Drejtësisë, Gjin Gjoni, kundër disa gazetarëve dhe mediave përkatëse, sipas pretendimit ligjor se imazhi i tij është dëmtuar”, tha Bashkimi i Gazetarëve Shqiptarë në një deklaratë.

“Bashkimi e konsideron këtë proces nga një emër i diskutueshëm si një përpjekje e destinuar të dështojë që nga fillimi”, thuhet në deklaratë.

 

06 Korrik 2017 - 10:29

Gjergj Erebara, BIRN 06/07/2017 - 10:29
NDËRVEPRIMI0
Prishtina Insight
NA NDIQNI

Send this to a friend