Vuçiqi nuk Është Idiot, por Krejt Diçka Tjetër

Ka një fjalë tjetër që përshkruan më së miri kreun e shtetit të Serbisë, pas bisedës së tij të çuditshme me një fëmijë nga Rijeka.

Kam bërë një gabim të gabuar javën e kaluar: e kam quajtur presidentin serb Aleksandar Vuçiq një idiot. Ishte gjë e gabuar të bëja, dhe sinqerisht kërkoj falje.

Më lejoni të shpjegoj se çfarë ka ndodhur. Të enjten e kaluar, Vuçiq priti një grup fëmijësh kroatë që ndoqën një kamp veror në Serbi.

Ai u përqendrua tek një djalë shtatëvjeçar i quajtur Tino nga porti i Adriatikut në Rijekë. Ju mund të lexoni një raport të hollësishëm të asaj që tha Vuçiq këtu, por kjo është e rëndësishme.

“Më lejoni t’ju them diçka, në territorin e ish-Jugosllavisë dhe më gjerë, Beogradi është më i bukur se çdo qytet tjetër”, tha ai.

“Është dy herë më i madh se Zagrebi; Pothuajse tre Zagreba mund të banojnë në një Beograd, ndërsa pesë Sarajeva mund të banojnë në një Beograd … Ju duhet ta doni Beogradin të paktën po aq sa Rijekën “, tha ai.

Vuçiq gjithashtu qortoi Tinon sepse simpatizon për klubin e tij lokal të futbollit – gjithashtu i quajtur Rijeka – dhe e këshilloi atë që të përkrahte  Cërvena Zvezdën ose Partizanin e Beogradit.

“Duhet të gjesh një klub më të mirë për të mbështetur,” i tha ai djalit.

Megjithëse në përgjithësi jam i pandjeshëm kur është fjala për politikën serbe, isha i zemëruar. Çfarë lloj i të rriturve, e pyeta veten, e ndëshkon publikisht një fëmijë – dhe një mysafir – për të dashur qytetin e tij të lindjes dhe për të ngazëlluar për një klub të vogël?

Një fjalë më erdhi në mendje: një idiot. Kështu që unë e postova atë në profilin tim të Facebook, së bashku me një citat nga Vuçiq.

Por atëherë bujaria ime u pakësua dhe fillova të mendoj. Si dikush që punon me fjalë, dhe në sferën publike, duhet të jem tepër i kujdesshëm se cilat fjalë i përdor. A kam zgjedhur drejt?

U ktheva tek Merriam-Webster Dictionary – një nga të preferuarat e mia – dhe e shikoja atë. Këtu është ajo që kam gjetur.

E vjetër, Tani ofenduese: një person i prekur me vonesë ekstreme mendore.

Natyrisht, Presidenti serb nuk  përshtatet me këtë përkufizim. Duke e quajtur atë idiot, jo vetëm që e kam fyer atë, por edhe të gjithë njerëzit që vuajnë nga kjo paaftësi e veçantë. Edhe një herë, më vjen keq.

Por prisni, ka një kuptim tjetër:

: Një njeri i pamend, injorant, ose budalla.

Gabim përsëri. Vuçiq, të cilin e kam takuar disa herë, definitivisht nuk është budalla, ose nuk mund të bëhej njeriu më i fuqishëm në Serbi në vetëm disa vjet.

Ai nuk është gjithashtu injorant, siç mund të përcaktohet nga shfaqja e tij mjeshtërore e njohjes së madhësive relative të Beogradit, Zagrebit, Sarajevës dhe Rijekës.

Tani në prag të dëshpërimit, u ktheva në etimologji. Duhet të ketë diçka në origjinën e “idiotit” që mund të justifikojë përdorimin tim të asaj fjale. Këtu është ajo që kam gjetur:

“Përkufizimi grek idios do të thotë ‘i vetmi’ ose ‘privat’. Emri i derivuar idiōtēs do të thotë ‘person privat’.

Një idiot grek ishte një person që nuk ishte në sy të publikut, i cili nuk mbante zyrë publike. Nga kjo erdhi kuptimi ‘njeri i zakonshëm’, dhe më vonë ‘person injorant’ – një shtrirje e natyrshme, për njerëzit e zakonshëm të Greqisë së lashtë nuk ishin, në përgjithësi, veçanërisht të mësuar.

Tani, kjo është krejtësisht e kundërta e gjithçkaje që Vuçiq është. Nuk ka asgjë private për të: ai mburret që punon 20 orë në ditë, kurrë nuk shkon në pushime, dhe [sipas bashkëpunëtorëve të tij] vështirë se edhe përdor një tualet.

Larg nga mbajtja e një zyre publike, ai ka kapur pothuajse tërë hapësirën publike.

Sipas Crta – një mbikëqyrëse politike – gjatë zgjedhjeve të këtij viti ai goditi faqet e para të 60 përqind të të gjitha medieve të shkruara në Serbi, pothuajse gjithmonë në një dritë të favorshme.

Gjithnjë pranueshmëria e tij vazhdon dhe vazhdon, madje edhe në lajmet sportive. Vetëm javën e kaluar, pas një ndeshje vendimtare, menaxheri i Cërvena Zvezdës ia dedikoi një fitore – kujt  tjetër – Vuçiqit.

“Ai është burimi i forcës sonë. Kjo është fitorja e tij aq sa është e jona,” tha menaxheri Zvezdan Terziç.

Pra, më lejoni të theksoj edhe një herë sa për sqarim: isha i gabuar. Presidenti Vuçiq nuk është idiot. Fjala nuk i përshtatet fare atij.

Ekziston një fjalë tjetër që më ka rënë në mend se ndoshta e përshkruan atë më saktë, por kam frikë se nuk mund ta përdor këtu. Është një pjesë e një anatomie të njeriut të referuar nga karakteri i Clint Eastwood në një nga filmat e Dirty Harry, në lidhje me mendimet personale.

Të gjithë kemi një. Dhe të gjithë kanë erë të keqe.

https://youtu.be/qmyx7FijNIg

29 Gusht 2017 - 22:22

Dejan Anastasijeviq, BIRN 29/08/2017 - 22:22
NDËRVEPRIMI0
Prishtina Insight
NA NDIQNI

Send this to a friend