Pse shqiptarët vijnë në Britani?

Një mik i imi punon në Repartin e Kirurgjisë në Londër, ku shumë azilkërkues shkojnë për trajtim. Ngarkesa e çështjeve është një pasqyrë e tendencave aktuale në emigracionin e paligjshëm, dhe aktualisht, kjo nënkupton shumë shqiptarë.

Po, ky është fluksi i emigrantëve nëpër Kanal për të cilin kemi dëgjuar kaq shumë dhe për të cilin kryeministri shqiptar, Edi Rama, ia ka vënë fajin qeverisë britanike: ‘Nuk bëhet fjalë për shqiptarë, as alienë apo gangsterë, por për politika të dështuara, për kufijtë dhe krimin”, tha ai këtë javë.

Tri raste na japin një ide se çfarë po ndodh. Një prej pacientëve ishte një infermiere nga Tirana, kryeqyteti i Shqipërisë, por e kishte të pamundur me pagën e një infermiere të blinte diçka diku për të jetuar. Ajo është gjithashtu një vajzë e thjeshtë dhe perspektivat e saj për martesë janë të pakta. Kështu ajo ka kursyer paratë e saj për t’i paguar trafikantët; çmimi për të shkuar në Britani fillon me rreth 3000-4000 funta dhe mund të shkojë deri në 10 000 funta. Të kalosh nëpër Evropë nuk është e vështirë; kalimi nga Franca në Britani të madhe, kjo është çështja.

Pastaj ishte një burrë nga Shqipëria veriore i cili ishte plagosur duke luftuar si pjesëtar i UÇK-së në Kosovë dhe gati i verbër e me diabet; djali i tij, rreth 18 vjeç, ishte me të; ai ka kushte të rënda shëndetësore të cilat nuk mund të trajtohen siç duhet në Kosovë; përveç kësaj, mirëqenia sociale është më bujare këtu.

I treti ishte një çift i martuar me një fëmijë të vogël nga jugu; gruaja ishte infermiere. Udhëtimi nëpërmejt kanalit me gomone ishte ferr; kishte ujë deri në breg për ato që dukeshin si orë të tëra. Por kur anija britanike – me sa duket roja bregdetare – mbërriti, gjithçka ndryshoi. Ishte, siç tha ajo, toka e premtuar. Burri kishte një arsye që donte të dilte nga Shqipëria; familja e tij ishte përfshirë në një gjakmarrje. Ajo kishte frikë nga trafikantët: terroristë, i quajti ajo. Sigurisht, ajo nuk do të bënte pazar për ta; ata ishin këtu dhe nëse dikush u bën telashe, do të bëhej më e komplikuar për familjen e tyre në Shqipëri.

A janë këta azilkërkues legjitimë në kuptimin e të paturit të një frike të bazuar nga persekutimi? Unë do të thosha jo, vetë. Por ata nuk janë as thjesht emigrantë ekonomikë.

Pse të largohemi nga Shqipëria – pjesët e së cilës janë të bukura – për një shtrat të paprekshëm në një lagje dëshpëruese të Londrës? Ekspertët që kontaktova, miq dhe një mik i një miku, çuditërisht nuk përqendrohen kryesisht në ekonomi për ta shpjeguar eksodin – sepse në të vërtetë është një eksod i gjeneratës së re. Përkundrazi, ka të bëjë me faktin se Shqipëria është një shtet i dështuar: mungesa e shtetit ligjor, ndjenja se ky vend po udhëhiqet nga një vend i korruptuar për përfitimin e vet, pashpresa për perspektivat për ndryshim, narko-ekonomia. Një gazetë e fundit e tregon numrin e atyre që janë larguar nga vendi që nga ardhja e Edi Ramës, kryeministri socialist, në vitin 2013, në 700,000. Nëse Rama dëshiron të dijë se çfarë fshihet në të vërtetë pas eksodit të shqiptarëve, mund të bëjë më keq sesa vetëm të shikohet në pasqyrë.

Romeo Gurakuqi, deputet konservator në Shqipëri derisa u përjashtua nga partia e tij në zgjedhjet e fundit, dikur ishte jashtëzakonisht idealist për politikën 20 viteve më parë. Ai thotë në mënyrë të prerë se mënyra se si qeveriset Shqipëria nuk përputhet me të qenit anëtare e NATO-s dhe kandidate për anëtarësim në BE: “Mënyra e qeverisjes, arroganca, pabarazia, korrupsioni, mungesa e kontrollit të shtetit ligjor, mungesa e garancisë për zhvillimin e biznesit dhe investimet e huaja në vend, të gjitha e kanë rritur depresionin në shoqëri”, thotë ai.

Presidenti i Turqisë, Erdogan është një aleat i ngushtë i Ramës; ai po e financon një tjetër mega-xhami, në Shqipëri, si pjesë e projektit të tij madhështor për ta ringjallur otomanizmin. Por ky lloj investimi është i pazakontë.

Për shumicën e shqiptarëve, thotë Gurakuqi, kohët janë të vështira: ‘Shoqëria shqiptare është në një depresion të thellë, jo vetëm ekonomik dhe social, por edhe një gjendje ankthi, pasigurie për jetën, që shtrihet në shtresat e ulëta dhe të mesme të shoqërisë.

Gurakuqi vëren se shumë nga të ardhurit në Mbretërinë e Bashkuar janë nga zona e tij, Shqipëria veriore; është e diskriminuar, thotë ai, nga një klasë politike e dominuar nga jugu. Tutje, ai shton.

“Pse ata vijnë vetëm në Mbretërinë e Bashkuar? Unë mendoj se ato janë të përhapura në të gjithë Evropën kontinentale. Ata lëvizin lirshëm sepse Shqipëria është pjesë e marrëveshjes së Shengenit. Por ata mendojnë se Britania e Madhe ofron më shumë mundësi”.

Kësaj mund t’i shtoni faktorë të tjerë të identifikuar në një raport nga Fondacioni gjerman Konrad Adenauer në vitin 2020. Ai tregon për reformat e çuditshme të tokës që pasuan rënien e regjimit të Hoxhës në fillim të viteve 1990. Komunistët e përvetësuan pronën private në vitin 1945; kur regjimi ra, një ligj i ri – 7519 – e njohu pronësinë e tokës nga ata që e kultivonin atë, ndërkohë që e njohu edhe tokën u konfiskua. Pra, askush nuk e zotëron atë derisa të paguhet kompensimi, dhe procesi i kompensimit zgjat përgjithmonë. Me pak pronësi të sigurt, nuk ka asnjë nxitje për të investuar në bujqësi; eksodi që rezulton është veçanërisht i theksuar nga fshatrat rurale.

Sipas Eurostat, numri i azilkërkuesve shqiptarë është më i larti në raport me popullsinë kudo. Popullsia në Shqipëri ka shënuar rënie nga fillimi i këtij viti me 14 për qind që nga viti 1990, në pak më pak se 2.8 milionë. Pjesa më e madhe e kësaj rënie i atribuohet emigracionit, legal dhe ilegal.

Afrim Krasniqi, drejtor i Institutit të Studimeve Politike, vëren se emigracioni është në dy nivele:

“E para dhe për të cilën flitet më pak është migrimi i profesionistëve drejt vendeve të avancuara teknologjikisht si Gjermania. E dyta lidhet me emigrimin e individëve me arsim të dobët (por jo domosdoshmërisht të varfër) që shkojnë kryesisht në Britani. Numerikisht, kategoria e parë është dukshëm më e madhe, por nuk tërheq vëmendjen e mediave, pasi është migrimi legal që pëlqehet nga vendet në fjalë.

Megjithëse ai e identifikon mungesën e investimeve perëndimore si problem, ai gjithashtu sheh një çështje më të madhe:

“Koncepti i shtetit ligjor dhe demokracisë funksionale këtu nuk është as efektiv dhe as tërheqës; Një pjesë e madhe dhe në rritje e qytetarëve nuk besojnë te ndryshimi si një proces që mund të ndikojë. Nuk kemi të bëjmë me dhunë politike, por me korrupsion të nivelit të lartë që kufizon ndjeshëm liritë politike dhe standardin mesatar të jetesës. Nuk është varfëria që i largon njerëzit, është pasiguria sociale dhe mungesa e besimit te ndryshimi.’

Një mik tjetër, ish-nëpunës i lartë publik, e fajëson Ramën për rënien e standardeve në jetën publike. Pati raportime këtë javë, për shembull, për numrin e fluturimeve që Kryeministri bëri me avion privat. Ky mik më dërgoi një sërë historish mbi sjelljen e supozuar të gabuar të zgjedhjeve të fundit, por gjëja më e dukshme ishte se ai nuk donte të përmendej; ai kishte frikë.

Misteri është se ka kaq pak shqyrtim kritik të klasës politike dhe qeverisë shqiptare nga ambasadat perëndimore, përfshirë atë të Britanisë. Disa vëzhgues e konsiderojnë këtë si korrupsion. Krasniqi vëren se “BE-ja por edhe Britania e Madhe nuk kanë një strategji aktive apo efektive në Shqipëri; Prioriteti është interesi afatshkurtër për stabilitetin dhe kontrollin, jo ai i demokracisë funksionale dhe shoqërive të hapur. Modeli i politikanit shqiptar dhe rajonal që promovohet nga “Perëndimi” është kryesisht modeli i gabuar që nuk e duan qytetarët këtu, atë të politikanit të fortë, arrogant, të korruptuar dhe autoritar.’

Një përgjigje ndaj fluksit të shqiptarëve në Britani është dërgimi i tyre në shtëpi. Në rregull; mjaft e drejtë. Injorojeni Edi Ramën – partia e të cilit, duhet theksuar, është shumë mirë pasardhëse e asaj të diktatorit të pakënaqur, Enver Hoxha. Opsioni më i vështirë është të përballesh me problemet në Shqipëri – korrupsionin endemik, një narkoelitë dhe një klasë politike të kalbur – përmes diplomacisë, vendosjes inteligjente të ndihmës ndërkombëtare dhe një qasjeje të fortë ndaj pastrimit të parave. Sigurisht, mund t’i bëni të dyja./ Melanie McDonagh/The Spectator

Melanie McDonagh është gazetare irlandeze që punon në Londër.