Pasaporta

Prokuroria zbulon skandal, kompania e kontraktuar nga Xhelal Sveçla nuk kishte deklaruar 25 mijë pasaporta  

Në dhjetor të vitit 2022, Ministria e Punëve të Brendshme ka nënshkruar kontratë me kompaninë gjermane “Verdios GMBH” për furnizim me pasaporta për qytetarët e Kosovës. 

Kjo kontratë e lidhur me kompaninë gjermane erdhi disa muaj pasi në vend pati krizë për material për pasaporta dhe kërkesat e qytetarëve nisën të shtoheshin dita-ditës. 

Kontrata e lidhur më 27 dhjetor 2022 me kompaninë “Veridos GMBH” ishte nënshkruar me procedurë të negociuar dhe procedurat ishin udhëhequr nga Ministria që udhëhiqet nga ministri Xhelal Sveçla. 

KALLXO.com ka zbuluar se kompania e përzgjedhur për furnizim me pasaporta në fund të vitit 2022 kishte probleme serioze me ligjin në kohën kur po nënshkruhej kjo kontratë.

Të dhënat tregojnë që më 22 gusht të vitit 2022, Prokuroria e Prishtinës kishte ngritur aktakuzë ndaj kompanisë dhe personave përgjegjës me akuzën se kjo kompani kishte tentuar t’i fuste në Kosovë 25 mijë pasaporta pa i doganuar.

Aktakuzën që e kishte ngritur në atë kohë prokurori Bekim Kodraliu, e kishte mbështetur në disa prova e fakte të cilat tregonin se kompania akuzohet se e ka dëmtuar buxhetin e Kosovës me 173,258 euro.

Dosja të cilën e ka siguruar KALLXO.com tregon se të akuzuar në këtë rast janë dy persona fizikë dhe vetë kompania si person juridik pra kompania gjermane “Veridos GMBH”, e kontraktuar nga Ministria e Punëve të Brendshme. V.Uj dhe R.W janë akuzuar si persona fizikë ndërsa kompania edhe si subjekt juridik.

“V.UJ ka paraqitur dokumente të rrejshme, respektivisht faturën me nr.155055939 lidhur me sasinë e pasaportave, i cili në deklaratën doganore R-6114/2020 ka paraqitur për zhdoganim 175.000 copa pasaporta ndërsa pas verifikimit dhe kontrollit nga ana e zyrtarëve doganorë ka rezultuar të jenë 200.000 copa pra 25.000 pasaporta më pak e ku me këtë e ka dëmtuar buxhetin e Republikës së Kosovës në shumën prej 29,389.50 euro” – thuhet në aktakuzë.

Aktakuza tutje sqaron se veprimi për të cilin akuzohet kompania ishte kryer mes viteve 2016, 2017 dhe 2018. 

Deklaratat Unike Doganore, ndër të tjerash ato me nr. R-15765, R-6707, R-6727 si dhe R-6114 të paraqitura për zhdoganimin e mallit në datat e lartcekura nuk kanë qenë të sakta dhe të njëjta me deklaratat e sjellura më vonë sipas kërkesës së Doganës së Kosovës për mallin e lartcekur, krejt kjo me qëllim të shmangies se pagesave të taksave doganore në shumën prej 24,651.00 euro si dhe tatimit mbi vlerën e shtuar në shumën prej 148,607.58 euro, çka me këtë e ka dëmtuar buxhetin e Republikës së Kosovës në shumën totale prej 173,258.58 euro” – thuhet në aktakuzë.

Tenderi i kontraktuar me kompaninë me bazë në Berlin – “Veridos GMBH” kap shifrën 4 milionë e 21 mijë e 164 euro. 

Kjo kompani është kontraktuar me procedurë të negociuar dhe do të bënte furnizimin e Ministrisë së Punëve të Brendshme me dokumente blanko, pasaporta, letërnjoftime dhe patentë shoferë. 

KALLXO.com ka kërkuar sqarime nga kjo kompani për këto rrethana mirëpo të njëjtit nuk kanë dhënë sqarime konkrete. 

Ju lutemi kuptoni se ne përgjithësisht nuk jemi në gjendje të komentojmë mbi çështjet ligjore në lidhje me marrëdhëniet me klientët. Nëse keni pyetje specifike në lidhje me produktet ose shërbimet tona, ne do të jemi të lumtur t’ju ofrojmë informacion” – janë përgjigjur nga kompania “Veridos GMBH”.

Dogana e Kosovës më 23 shkurt të vitit 2021 kishte dërguar kallëzim penal në Prokurorinë Themelore të Prishtinës në lidhje me veprimet që dyshohet se i kanë kryer dy të pandehurit si dhe kompania gjermane. 

Pjesë e dosjes së prokurorit Kodraliu është edhe kontata që kishte lidhur MPB me kompaninë “Veridos GMBH” në vitin 2016. 

Prokurori Kodraliu në atë kohë kishte urdhëruar edhe konfiskimin e 25 mijë pasaportave të cilat kompania gjermane kishte tentuar t’i shmangte nga tatimi doganor. 

“Propozoj gjykatës që të konfiskojë mallin e sekuestruar 25 mijë copë pasaporta që janë fshehur dhe nuk janë raportuar për zhdoganim Doganës së Kosovës e të cilat pasaporta me urdhrin e gjykatës më 11 maj 2022 tashmë i janë dhënë në shfrytëzim MPB-së për nevoja zyrtare” – thuhet në aktakuzën që ka siguruar KALLXO.com. 

I pandehuri V.Uj, në dëshminë e tij kishte thënë se rasti ishte gabim teknik ndërsa përfaqësuesi drejtori i filialit të kompanisë gjermane për Kosovë, R.W., nuk kishte përgjigje të saktë se pse kishte ndodhur rasti.