Bordi Sekret i KEK-ut

Qeveria e Kosovës në mbledhjen e sotme ka emëruar bordin e ri të KEK-ut, por ata nuk i kanë treguar edhe emrat e anëtarëve të këtij bordi. Vendimi sekret i qeverisë vjen vetëm 4 ditë pasi Qeveria e Kosovës e hapi dhe e anuloj një konkurs të ri për zgjedhjen e bordit të KEK-ut.

“Ju njoftojmë se  është anuluar  konkursi për drejtor të Bordit të Ndërmarrjes Publike Qendrore – Korporata Energjetike e Kosovës – KEK-u  i  publikuar  sot  me datën 07  nëntor  2017 deri me datën  07 dhjetor 2017”, thuhet në njoftimin e publikuar në ueb-faqen e Zyrës së kryeministrit.

Në konkursin e hapur janë përshkruar të gjitha kërkesat profesionale që duhet t’i plotësojë një person për t’u bërë drejtor në Bordin e KEK-ut. Konkursi parashihej të mbetej i hapur deri më datën 7 dhjetor.

“Afati i konkursit është i hapur 30 ditë nga data e publikimit në shtypin ditor (nga data 07 nëntor  2017 deri me datën  07 dhjetor  2017)”, thuhet në njoftimin e Zyrës së Kryeministrit.

Hapja e konkursit ishte bërë edhe pse kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj në emër të Qeverisë së Kosovës e kishte nënshkruar një memorandum me ambasadën britanike, në të cilin specifikisht thuhet që disa procese të rekrutimit janë në proces e sipër. Në mesin e bordeve që prokurimi është në proces e sipër ka qenë edhe Bordi i KEK-ut.

E votimi i bordit të ri të KEK-ut u bë pa u përmendur fare emrat. Publikimi i emrave fillimisht nuk u bë nga kryeministri kur e lexoi propozim-vendimin, i cili me rastin e leximit të propozim vendimit para anëtarëve të kabinetit tha se “emrat i keni përpara”.

Qeveria e Kosovës mori vendim për emërimin e Bordit të Korporatës Energjetike të Kosovës. E emrat nuk u dërguan as në komunikatën e zakonshme të Zyrës së Kryeministrit.

“Me miratimin e vendimit, qeveria ka emëruar drejtorët në Bordin Drejtues të Ndërmarrjes Publike Qendrore – Korporata Energjetike e Kosovës”, thuhet në komunikatën e Qeverisë së Kosovës.

KALLXO.com është interesuar të marrë vesh se cilët janë anëtarët e rij të bordit, por nuk ka arritur të marrë përgjigje nga Zyra e Kryeministrit.

Këshilltari për media i Kryeministrit Haradinaj, Halil Matoshi, tha për KALLXO.com se këta emra do të bëhen publik gjatës ditës së hënë kur të nënshkruhet vendimi.

“Do t’i keni shumë shpejt, sa të nënshkruhet vendimi sepse pa vendim nuk mundemi me i dhanë emrat, sepse mundet me i ra pishman dikush prej tyne, por do t’i keni shumë shpejt, besoj që të hënën do t’i keni emrat”, tha Matoshi në një prononcim të shkurtër për KALLXO.com.

Burime të ndryshme i kanë thënë KALLXO.com se ministrat nuk i kanë pasur emrat e bordit deri në momentin kur kryeministri ka kërkuar që të votohen bordi i KEK-ut.

Procesi i rekrutimit të anëtarëve të bordit të KEK-ut është bërë në bashkëpunim me britanikët në kohën e Qeverisë Mustafa. Kryeministri Ramush Haradinaj e ceku me rastin e votimit se të gjitha procedurat janë zhvilluar në kohën e paraardhësit të tij, Isa Mustafës.

Bazuar edhe në memorandumin e lidhur në mes të Qeverisë së Kosovës dhe Ambasadës Britanike, qeverisë së Kosovës i janë propozuar 12 emra të cilat i kanë kaluar me sukses të gjitha fazat e testimit dhe intervistimit. Nga 12 emra e propozuar është lënë në diskrecionin e Qeverisë së Kosovës për të përzgjedhur 6 anëtarët e bordit të ri të Korporatës Energjetike të Kosovës.

12 emrat e propozuar janë: Fëllenza Beqiri-Hoxha, Arsim Fetahu, Izet Ibrahimi, Ruzhdi Zeqiri, Gjelosh Vataj, Agim Matoshi, Mehdi Pllashniku, Hasan Fejzullahu, Ejup Qerimi, Faruk Hajrizi, Ilir Rama dhe Rexhep Zeqiri.

Kjo përzgjedhje ishte bërë nga një kompani angleze, bazuar në një memorandum  të Qeverisë së Kosovës dhe Ambasadës Britanike.