Si t`i testoni antitrupat pas vaksinës anti-Covid

Një test antitrupi është  test serologjik që punohet në gjak për të kontrolluar  nivelin e  fituar të antitrupave nëse:

*keni pasur koronavirus (COVID-19) më parë,

 *apo keni fituar antitrupa ndaj virusit pasi keni marr vaksinën COVID-19,

 

Informacion:

Një test antitrupi është i ndryshëm nga testi i strishos (Antigjen, PCR) për të kontrolluar nëse keni COVID-19 tani.

 

Çfarë mund t’ju tregojë një test antitrupi?

Një test antitrupi mund t’ju tregojë nëse ka të ngjarë të keni pasur COVID-19 më parë. Ai kontrollon nëse organizmi juaj ka krijuar antitrupa ndaj virusit ose nëse ato janë nga vaksina.

Disa njerëz që kanë pasur virusin ose kanë marr vaksinën nuk kanë antitrupa. Kjo do të thotë që testi nuk funksionon për të gjithë.

Testi i antitrupave nuk ju tregon: nëse jeni imun ndaj COVID-19 nëse mundeni ose nuk mund ta përhapni virusin te njerëzit e tjerë.

 

E rëndësishme

Ende mund ta merrni dhe përhapni COVID-19, edhe nëse e keni pasur virusin më parë ose jeni vaksinuar. Është e rëndësishme të ndiqni këshillat se si të shmangni marrjen dhe përhapjen e COVID-19.

Duhet të bëni testin e parë të antitrupave brenda 6 ditëve nga marrja e rezultatit tuaj pozitiv të testit PCR. Ju do të duhet të bëni testin e dytë rreth 3 javë pas testit të parë.

 

Si funksionon testi i antitrupave?

Testi kontrollon për antitrupat në gjakun tuaj.

Trupi juaj prodhon antitrupa kur merrni një infeksion. Ato ndihmojnë në luftimin e infeksionit.

Nëse keni antitrupa COVID-19 në gjakun tuaj, ka të ngjarë të keni pasur virusin më parë ose keni marrë vaksinën COVID-19.

Nuk dihet nëse të kesh antitrupa të ndalon të marrësh përsëri virusin.

 

A do të sigurojnë vaksinat COVID-19 mbrojtje afatgjatë?

Për shkak se vaksinat COVID janë zhvilluar vetëm në muajt e fundit, është shumë herët për të ditur kohëzgjatjen e mbrojtjes së vaksinave COVID-19. Hulumtimet janë duke vazhduar për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje. Sidoqoftë, është inkurajuese që të dhënat në dispozicion sugjerojnë që shumica e njerëzve që shërohen nga COVID-19 zhvillojnë një përgjigje imune që siguron të paktën një periudhë mbrojtjeje kundër riinfeksionit – megjithëse ne ende po mësojmë se sa e fortë është kjo mbrojtje dhe sa kohë zgjat.

Personi që ka marrë vaksinën  ndaj COVID-19 por nuk është infektuar me SARS-CoV-2 mund të ketë një test serologjik negativ nëse testi i përdorur nuk zbulon llojin e antitrupave të shkaktuar nga vaksina që kanë marrë.

 

A mund t’ju tregojnë testet e antitrupave nëse një vaksinë COVID-19 funksionoi?

NGA CLIFFORD KIRSTIANN

Nëse jeni vaksinuar kundër COVID-19, mund të mendoni të bëni një test antitrupi për të parë nëse vaksina “funksionoi”.

Testimi i antitrupave identifikon individët që mund të kenë zhvilluar një përgjigje imune pas infektimit me SARS-CoV-2, koronavirusi përgjegjës për sëmundjen COVID-19.

Por a mund të tregojnë vërtet këto rezultate të testit të antitrupave nëse vaksina COVID-19 ishte efektive? Ja pse nuk duhet të habiteni që të merrni një rezultat negativ edhe nëse keni marrë një vaksinë COVID-19.

 

Çfarë nënkuptojnë rezultatet e testit të antitrupave tuaj COVID-19?

Një rezultat pozitiv sugjeron që keni pasur COVID-19 në një kohë në të kaluarën e afërt, edhe nëse nuk keni shfaqur asnjë simptomë. Ju do të duhet të vazhdoni të praktikoni kujdes në komunitet dhe të mbroni veten dhe të tjerët nga ekspozimi i mundshëm ndaj COVID-19 duke ndjekur masat paraprake të sigurisë, përfshirë maskimin, distancimin shoqëror dhe larjen e duarve.

Një rezultat negativ sugjeron që ju nuk keni pasur një infeksion të fundit COVID-19. Sidoqoftë, nuk dëshmon se nuk ka pasur infeksion paraprak ose aktual. Antitrupat mund të jenë të pranishëm në nivele nën pragun e testit për zbulim. Duhen një deri në tre javë pas infeksionit që antitrupat të jenë të zbulueshëm. Në muajt pas një infeksioni, nivelet e antitrupave mund të ulen nën nivelin e zbulueshëm.

Për secilin rezultat, nëse jeni duke përjetuar kollë, ethe, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje të fytit, humbje të shijes/erës, të dridhura/dhimbje të muskujve dhe/ose simptoma gastrointestinale, izolohuni dhe kontaktoni mjekun tuaj.

Testimi i antitrupave nuk është përfundimtar për parashikimin e imunitetit të COVID-19.

Ndërsa testimi serologjik për COVID-19 po rritet, ekspertët kanë ende shumë pyetje se çfarë mund të përcaktohet nga rezultatet.

Pavarësisht nga disa versione të testeve të antitrupave në treg nga prodhues të shumtë, provat aktuale sugjerojnë se vetëm testimi i antitrupave nuk është përfundimtar për diagnostikimin e një personi me COVID-19 aktual ose të mëparshëm ose për parashikimin e imunitetit të qëndrueshëm të një pacienti. Mbetet veçanërisht e paqartë se sa kohë ekzistojnë antitrupat në trupin e një personi pas një infeksioni COVID-19 dhe sa antitrupa nevojiten për të neutralizuar SARS-CoV-2 pas një ekspozimi tjetër.

 

A mund të përcaktojnë testet e antitrupave nëse vaksina COVID-19 ishte efektive?

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dekurajojnë testimin e antitrupave për vlerësimin e imunitetit pas marrjes së vaksinës.

Një person i vaksinuar ka shumë të ngjarë të marrë një rezultat negativ nga një test serologjik, edhe nëse vaksina ishte e suksesshme dhe mbrojtëse. Kjo sepse teste të ndryshme serologjike zbulojnë antitrupa ndaj pjesëve të ndryshme të virusit.

Disa teste zbulojnë antitrupa ndaj proteinës së virusit, të cilat prodhohen si përgjigje ndaj infeksionit viral ose vaksinës. Të tjerët zbulojnë antitrupa ndaj një pjese të ndryshme të virusit të quajtur proteina nukleokapsidike, të cilat prodhohen në përgjigje të infeksionit, por jo nga vaksinat aktuale.

FDA paralajmëron se keqinterpretimi i rezultateve të testit të antitrupave mund t’i bëjë njerëzit të marrin më pak masa paraprake sesa është e nevojshme, ose të shkaktojnë shqetësime të panevojshme.

Në të kundërt, mungesa e antitrupave të zbuluar nuk do të thotë që një person i vaksinuar nuk kishte një përgjigje imune mbrojtëse. Vaksina COVID-19 trajnon qelizat imune për të vërejtur dhe sulmuar proteinën e memorizuar. Sipas FDA testet e antitrupave mund të përcaktojnë  nivelin e antitrupave  të ndryshëm që prodhohen vetëm pas infeksionit natyror.

“Prandaj, njerëzit e vaksinuar nga COVID-19 të cilët nuk kanë pasur infeksion të mëparshëm natyror do të marrin një rezultat negativ të testit të antitrupave nëse testi i antitrupave nuk zbulon antitrupat e shkaktuar nga vaksina COVID-19” .

 

Testimin e antitrupave për të kontrolluar nëse keni pasur koronavirus (COVID-19) apo nëse keni krijuar imunitet ndaj COVID-19 pas vaksinimit mund ta bëni në mënyrën më të sigurtë në “Olive Medical-laboratory”.

Për më shumë informata mund të klikoni në LINK