Çka është Gastroskopia?

Si dhe pse duhet të bëhet Gastroskopia?

Cilat sëmundje-probleme shëndetësore mund të diagnosfitikohen me Gastroskopia?

Këshilla nga Dr. Mead Ramadani-Specialist i Gastroenterologjisë

Gastroskopia është incizim me kamerë i ezofagut (kapërcallit), lukthit dhe pjesës fillestare të zorrës së hollë (zorrës dymbëdhjetëgishtore-duodenumit)

A BËHET GASTROSKOPIA ME ANESTEZION APO PA ANESTEZION?

 • Mund të bëhet me anestezion lokal , sprej lokal për të mpirë fytin para procedurës endoskopike me qëllim të minimizimit të refleksit të vjelljes, ose
 • me anestezion të përgjithshëm (sedacion) që nënkupton-pacienti është në gjumë gjatë procedurës endoskopike.

DISA ARSYE PSE DUHET BËRË GASTROSKOPIA

Gastroskopia është standart i artë (gold standart) i diagnostifikimit të sëmundjeve të traktit të sipërm gastrointestinal.

Me ndihmën e Gastroskopisë identifikohen shkaqet e shumë sëmundjeve të traktit te sipërm gastrointestinal si dhe mund të bëhen intervenime urgjente si:

 • Problemet me gëlltitje (Disfagia)
 • GERD (Sëmundja e refluksit gastroezofageal)
 • Hernit hiatale (kur lukthi spostohet lart, pran ezofagut)
 • Varikset e ezofagut (venat e zgjeruara në ezofag )
 • Divertikujt (xhepat) në Esofag
 • Dëmtimet e shkaktuara nga gëlltitja e substancave të dëmshme (corosive-kaustike), siç janë kemikaljet apo detergjentët që përdoren për pastrim
 • Ngushtimet ose bllokimet e traktit të sipërm gastrointestinal
 • Humbjet e pashpjegueshme të peshës trupore sidomos atyre rapide-të shpejta
 • Dhimbjeve të barkut të sipërm (Epigastriumit) ose dhimbjeve apo djegjes së gjoksit (Heartburn) që nuk shkaktohen nga zemra
 • Të vjellave të vazhdueshme për arsye të panjohura
 • Skuqjet, pezmetimet, gërvishjet (erozionet) dhe plagët (ulçerat) e mukozës së traktit të sipërm gastrointestinal
 • Infeksionet e traktit të sipërm gastrointestinal
 • Gjakderdhjeve në traktin e sipërm gastrointestinal
 • Tumoret malinje ose ato beninje
 • Sëmundja e celiakise (alergjisë në gluten)
 • Sëmundja Crohn e traktit të sipërm gastrointestinal
 • Marrja e biopsisë
 • Intervenimet ne traktin e sipërm gastrointestinal si: ndalja e gjakderdhjes, heqja e polipeve, nxjerrja e trupave te huaj, etj.

SA KOHË NEVOJITET TË REALIZOHET GASTROSKOPIA?

Procedura e Gastroskopisë diagnostike merr kohë përafërsisht 10 minuta

SI BËHET PËRGATITJA PËR GASTROSKOPI:

 • Barnat që merren për problemet e lukthit, duhet të ndërprehen 2 javë para procedurës endoskopike.
 • Ndalohet konsumimi i ushqimit për 6-8 ore para procedurës endoskopike, ndërsa
 • konsumimi i lëngjeve, duhet të ndërprehet 2-3 orë para procedurës endoskopike.

Përgatiti: Dr. Mead Ramadani-Specialist i Gastroenterologjisë