BERZH dhe ENEF II nënshkruajnë projektin e parë me rrjetin e marketeve INTEREX në Kosovë

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) miratoi të enjten një paketë financimi deri në 20 milionë euro për Proex Shpk, një nga zinxhirët më të mëdhenj të shitjes me pakicë në Kosovë, i cili operon nën markën INTEREX me 34 dyqane në të gjithë vendin.

Një pjesë e financimit do të sigurohet nga Fondi i Zgjerimit të Ndërmarrjeve II për Ballkanin Perëndimor (ENEF II), i cili, pak ditë përpara nënshkrimit, arriti mbylljen e tij të parë pas grumbullimit të 57 milionë eurove në angazhimet kapitale.

Marrëveshja e huasë u nënshkrua në selinë e BERZH-it në Londër nga Drejtori Menaxhues i BERZH-it për Financat dhe Zhvillimin e NVM-ve, Claudio Viezzoli, i cili është gjithashtu anëtar bordi i ENEF II, Drejtoresha e BERZH-it për Agrobiznesin, Natalia Zhukova dhe Drejtori Menaxhues i Proex Ylber Kuraja.

Huaja do të ndihmojë rrjetin e marketeve Interex të zgjerohet në zona që aktualisht nuk shërbehen nga pika mjaftueshëm moderne të shitjes me pakicë si dhe të lehtësojë procese dhe pajisje më efikase. Gjithashtu, do të mundësojë ndërtimin e një qendre moderne logjistike pranë kryeqytetit të Kosovës, Prishtinës.

Natalia Zhukova tha: “Ne jemi të kënaqur që vazhdojmë të mbështesim shitjen moderne me pakicë në Kosovë duke nënshkruar marrëveshjen financiare për këtë projekt. Shitja me pakicë moderne nuk ka të bëjë vetëm me një përvojë më të mirë të blerjeve, për të cilën kërkesa lokale po rritet. Mund të jetë gjithashtu një shtytës i fuqishëm i ekonomisë reale përmes zinxhirëve të vlerës, duke mbështetur furnitorët lokalë mikro, të vegjël dhe të mesëm, duke krijuar vende pune dhe inovacione, siç është logjistika moderne.”

Ylber Kuraja shtoi: “Ne i jemi mirënjohës BERZH-it dhe fondit ENEF II për organizimin e kësaj ceremonie të nënshkrimit. Kjo marrëveshje nuk është vetëm një miratim i modelit tonë të biznesit dhe planeve të ardhshme, por edhe një mirënjohje e kontributit të sektorit të shitjes me pakicë në zhvillimin e Kosovës,  dhe rëndësia e saj në zinxhirin e vlerave”.

Kredia do të mbështesë planet e investimeve kapitale të Proex, të cilat përfshijnë hapjen e gjashtë dyqaneve të reja, pesë prej të cilave do të jenë në komunat jashtë Prishtinës, modernizimin e shtatë dyqaneve ekzistuese dhe ndërtimin e një qendre të re logjistike.

Bashkëpunimi teknik në kuadër të projektit do të përfshijë zbatimin e veçorive të qëndrueshmërisë në përputhje me parimet e BREEAM Green Building dhe do të mbështetet nga ENEF II dhe fondi DRIVE i orientuar drejt efikasitetit të burimeve, i krijuar nga Austria. Kompania gjithashtu do të investojë në përmirësimin e standardeve të saj mjedisore, shëndetësore dhe të sigurisë në përputhje me planin e veprimit mjedisor dhe social të projektit dhe do të ofrojë një program zhvillimi lidershipi për punonjëset femra.

Duke nënshkruar në emër të ENEF II si anëtar i bordit të fondit, Claudio Viezzoli tha: “Sot është një ditë e rëndësishme pasi ne shënojmë projektin e parë të përbashkët midis BERZH dhe fondit të ri ENEF II. ENEF II u krijua për të zgjeruar ofertën e financimit për vendasit, kompanitë private në Ballkanin Perëndimor, me theks të veçantë në përfshirjen e standardeve mjedisore, sociale dhe të qeverisjes (ESG). Jemi shumë të kënaqur që Interex është investimi i parë në portofolin e fondit të ri dhe presim me padurim mbështetjen e sipërmarrjeve të tjera të vogla dhe të mesme (NVM-të) në të gjithë rajonin në udhëtimet e tyre ESG dhe rritjes.”

ENEF II është një fond i ri investimi i krijuar me mbështetjen e Bashkimit Evropian (BE). Ai këshillohet dhe menaxhohet nga BERZH. Dedikuar NVM-ve dhe kapitaleve të mesme në Ballkanin Perëndimor, ENEF II ka mbledhur 57 milionë euro në angazhime kapitale nga investitorët e saj, të cilët përfshijnë BE-në, bankën e zhvillimit italian Cassa Depositi e Prestiti dhe bankën gjermane të zhvillimit KfW. BERZH ka zotuar 19 milionë euro për Fondin, ndërsa KfW dhe BE do të sigurojnë gjithashtu mbulimin e rrezikut të humbjes së parë.

Mbyllja e parë e ENEF II shënon një moment historik kyç, duke nënvizuar bashkëpunimin e fortë midis institucioneve financiare të zhvillimit dhe BE-së në mbështetjen e rritjes së qëndrueshme të kompanive lokale në Ballkanin Perëndimor. Fondi synon angazhime deri në 75 milionë euro, duke synuar të tërheqë investitorë shtesë gjatë 12 muajve të ardhshëm dhe do të investojë 0,5 milionë deri në 8,0 milionë euro në 15-25 kompani në sektorë të ndryshëm.

ENEF II, e cila është pjesë e Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor të BE-së, shtrin kapitalin e zhvillimit dhe zgjerimit tek kompanitë lokale me rritje të lartë të angazhuara për të përmirësuar performancën e tyre ESG në gjashtë ekonomitë e Ballkanit Perëndimor. Fondi i tij paraardhës, ENEF, u lançua në vitin 2011.

BERZH ka investuar 91 milionë euro në Kosovë në vitin 2022.