Vikendi i Skandaleve të Përgjimit në Europë

Gazeta britanike The Guardian bëri të njohur se inteligjenca britanike kishte përgjuar telefonatat dhe emailat e politikanëve dhe diplomatëve të huaj në samitin e G20 mbajtur në vitin 2009 në Londër. Përgjimet gjithashtu i kanë kushtuar postin e tij kryeministrit çek, Petr Necas. Ndërkohë që është arrestuar shefja e kabinetit të tij e cila kishte urdhëruar inteligjencën ushtarake çeke të spiunonte gruan e kryeministrit dhe dy civilë tjerë.

Edward Snowden, ish-punonjësi i kontraktuar në Agjencinë amerikane të Sigurisë Kombëtare (NSA), i cili u bë i njohur për botën pas bërjes publike të skandalit të përgjimeve të komunikimeve elektronike anembanë botës nga ana e NSA-së, bëri të njohura dokumente të reja të klasifikuara si “top sekrete” mbi spiunazhin britanik.

NDËRLIDHUR

Sipas këtyre dokumenteve inteligjenca britanike, MI6, kishte përgjuar telefonatat dhe emailat e politikanëve dhe diplomatëve të huaj në samitin e G20 të mbajtur në Londërnë vitin 2009.

Skandali u bë i njohur pikërisht tani kur po zhvillohen takimet e Samitit të G8-tës në Irlandën e Veriut

Në vitin 2009, gjatë samitit, Zyra Qendrore e Komunikimeve Qeveritare e Britanisë (GCHQ), simotër e Agjencisë Amerikane të SigurisëKombëtare (NSA), kishte monitoruar kompjuterët dhe telefonatat e diplomatëve dhe politikanëve të huaj me kërkesë të qeverisë britanike.

Delegatë të shteteve pjesëmarrëse ishin nxitur të përdornin internetin lokal i cili figuronte si internet kafe ndërsa në fakt ishte ngritur nga inteligjenca britanike MI6 për të monitoruar trafikun e emailave dhe telefonatave.

Ndër delegacionet e përgjuara thuhet të kenë qenë ai i Turqisë dhe Afrikës së Jugut, dy aleatë të vjetër të Mbretërisë së Bashkuar. Ministri turk i financave, Mehmet Simsek, thuhet të ketë qenë “viktimë” ndërsa ishte tentuar të përgjohen edhe telefonatat e enkriptauara të Presidentit të Rusisë, Dimitri Medvedev.

Sipas The Guardian, dokumenti i zbuluar i quan “aftësi të jashtëzakonshme të inteligjencës” përgjimet e GCHQ ndaj delegacioneve pjesëmarrëse në G20. 

Taktikat e spiunimit përfshin këto pika:

-Ngritjen e internet kafeve të cilat përdornin një program softuerik me aftësi të qasjes në email që mundësonte spiunimin e delegacioneve vizitore.

-Penetrimi në telefonat e markës BalckBerry për të monitoruar emailat dhe telefonatat.

-Vënia në dispozicion 45 analistëve gjatë gjithë kohës,  të cilët përcillnin kush po telefonon kë gjatë samitit.

-Përgjimi i ministrit turk të financave dhe 15 anëtarëve të tjerë të partisë së tij.

-Marrja e raporteve nga NSA-ja amerikane rreth tentimeve për të përgjuar telefonatat satelitore të presidentit rus, Dimitrey Medvedev.

Të gjitha këto të dhëna i kishin dhënë një krah të fortë delegacionit britanik gjatë negociatave të delegacioneve pjesëmarrëse në samitin e G20-tës të mbajtur në Londër në vitin 2009.

Dorëheqja e kryeministrit çek

Në republikën çeke u paraqit dorëheqja zyrtare e kryeministrit Petr Necas pas skandalit të përgjimeve që u bë i ditur javën e kaluar kur policia arrestoi shefen e kabinetit të tij Jana Nagyova nën dyshime se kishte urdhëruar ilegalisht agjencinë e inteligjencës ushtarake të përgjonte disa civilë.

Mediat çeke njoftojnë se në mesin e personave të përgjuar është edhe gruaja kryeministrit.

Prokurori i rastit Ivo Isvan nuk e ka konfirmuar këtë,  por ka thënë se përgjimet ishin urdhëruar për “motive personale” të kryeministrit.


Kryeministri çek Petr Necas| Foto: Wikimedia

Isvan ka shtuar se arrestimi i shefes së kabinetit të kryeministrit çek, Jana Nagyova, kishte ndodhur pasi ajo kishte keqpërdorur pozitën e saj duke kërkuar nga agjencia ushtarake e çekisë të spiunonte tre qytetarë civilë.

Spiunimi ishte i paligjshëm pasi nuk ishte nënshkruar dhe autorizuar nga ministria e mbrojtjes, siç parasheh ligji i këtij vendi.

Kjo vepër penale në çeki dënohet deri në 5 vjet burgim.

Arrestimet kanë përfshirë edhe gjashtë persona të tjerë, përfshirë zyrtarë të inteligjencës ushtarake dhe ish-deputetë, njofton portali çek aktuane.cz.

Raportimi bazohet në The Guardian, The New York Times dhe aktuale.cz

ETIKETA

17 Qershor 2013 - 14:15

Gazeta Jeta në Kosovë 17/06/2013 - 14:15
NDËRVEPRIMI0

Vikendi i Skandaleve të Përgjimit në Europë

by Gazeta JNK
NA NDIQNI

Send this to a friend